Volksgezondheid en milieu

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Terugdringen van aanbod restafval.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het genereren van gerichte acties om aanbod van restafval terug te dringen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Bij huishoudens zamelden we PMD+ (plastic en metaalverpakkingen, drankenkartons en restafval), gft en papier gescheiden in. De stromen oud papier en karton (opk) en textiel kunnen inwoners naar ondergrondse en bovengrondse containers brengen op centrale plaatsen in de gemeente. De nascheidingsinstallatie haalt plastic verpakkingen, metaalverpakkingen en drankenkartons uit het PMD+ stromen.

De doelstelling Van Afval Naar Grondstof (VANG) van honderd kilo per inwoner haalden wij nog niet. Acties die we wilden doen om minder restafval in te zamelen gingen vanwege COVID-19 niet door. We moesten kiezen of we doorgaan met het nascheiden van PMD+ na 2022. De keuze om hiermee door te gaan is opgenomen in Grondstoffenplan 2022 dat de gemeenteraad in november vaststelde. Met de andere drie nascheidingsgemeenten, Borsele, Noord-Beveland en Reimerswaal onderzochten we welke maatregelen we kunnen nemen om de VANG-doelstelling te halen. De nieuwe toe te passen acties en maatregelen staan ook in het nieuwe Grondstoffenplan.

De doelstelling Van Afval Naar Grondstof (VANG) van honderd kilo per inwoner haalden wij nog niet. Acties die we wilden doen om minder restafval in te zamelen zijn ook in 2021 vanwege COVID-19 niet doorgegaan. In november 2021 stelde de raad het nieuwe Grondstoffenplan vast. Hierin staat dat we de komende jaren doorgaan met het inzamelen van PMD+ en het nascheiden hiervan. Met de andere drie nascheidingsgemeenten hebben we onderzocht welke maatregelen we kunnen nemen om de VANG-doelstelling te halen. De nieuwe toe te passen acties en maatregelen staan in gaan in het nieuwe Grondstoffenplan.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het treffen van maatregelen tegen illegale stort van huisvuil.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

We onderzochten illegale stortingen van huishoudelijk afval. Huishoudelijk afval dat we zelf vinden en waar we meldingen van inwoners van krijgen, de zogenaamde Meldingen Openbare Ruimte (MOR)-meldingen in het zaaksysteem. Als we daarin herleidbare adressen vonden handhaafden we hierop. De dader moest een boete en opruimkosten betalen. We gaven op die manier een signaal af.
Het bijplaatsen van zakken met huishoudelijk afval bij verzamelcontainers probeerden we tegen te gaan. Op de containers zitten stickers met informatie dat bijplaatsen niet mag. Ook gaven we aan waar men kan melden dat de containers vol zijn. We zetten waarschuwingsborden bij verzamelcontainers waar veel bijplaatsingen zijn. Hierop staat dat het strafbaar is en er een boete op staat. We hopen op die manier het illegaal storten te ontmoedigen.
Preventief spraken we mensen bij de verzamelcontainers aan en indien nodig waarschuwden we door handhaving.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2022 12:19:43 met de export van 05/30/2022 11:57:36