Bestuur en ondersteuning

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

De grensoverschrijdende lichamen zijn belangrijk bij de samenwerking met onze Vlaamse buurgemeenten.

Wat gaan we daarvoor doen?

Samenwerking voortzetten en waar mogelijk versterken samenwerkingsverbanden

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

In december startten we samen met de partneroverheden uit het North Sea Port District een nieuwe samenwerking. Dat is de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) voor het North Sea Port District. Via deze nieuwe formele samenwerking kunnen we in het havengebied grensoverschrijdend nog intensiever samenwerken rond duurzaamheid, leefkwaliteit en mobiliteit. Deze BGTS komt in de plaats van de bestaande BGTS Kanaalzone. De BGTS North Sea Port District helpt om gemakkelijker gezamenlijke projecten op te zetten, subsidies te verkrijgen, en grensbelemmeringen op te lossen.
De ambitie is om van de havenregio een aangename leef- en werkomgeving te maken met een positieve impact op het klimaat en hiervoor gaan de partners concreet aan de slag.

Wat willen we bereiken?

Meer ruimte en mogelijkheden creëren voor het ontplooien en uitvoeren van initiatieven en ideeën door burgers.

Wat gaan we daarvoor doen?

Samenwerken met inwoners en organisaties aan aanpak maatschappelijke opgaven

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

We vertaalden het routeplan burger- en overheidsparticipatie in een gezamenlijk leertraject. Samen met onze inwoners en ondernemers ontwikkelen we een ‘Terneuzense participatie aanpak’. We deelden de bevindingen in een raadsinformatiebijeenkomst en we bespraken de bevindingen met de kern- en wijkraden en de ondernemersverenigingen. We stelden een convenant wijk- en kernraden vast. We ontwikkelen onze aanpak samen met de gemeenteraad en de inwoners van onze gemeente in 2022 door. We sluiten hiermee aan op de Omgevingswet en het Wetsvoorstel Participatie op decentraal niveau.

Wat willen we bereiken?

Terneuzen heeft een voortrekkersrol bij (regionale) samenwerking

Wat gaan we daarvoor doen?

Blijven inzetten op samenwerkingsvormen binnen Zeeland

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Overleg Zeeuwse Overheden (OZO)
Het OZO leverde het tussentijdse evaluatierapport over de samenwerking op. In dit rapport concludeerde de onderzoeker dat met het OZO al goede stappen gezet zijn in de Zeeuwse samenwerking. Die conclusie diende als basis voor het voorstel om de samenwerking in het OZO te continueren. Het onderzoeksrapport bevatte ook een aantal aanbevelingen. Hierbij gaat het onder meer over het informeren en betrekken van de volksvertegenwoordigers. Verder zijn suggesties meegegeven voor het versterken van de organisatorische kant van het OZO, effectiever lobbyen, meer integraal samenwerken rond opgaven en het opstellen van een strategische agenda.

Z4
De papers zijn verder verfijnd en ingebracht daar waar de onderwerpen op tafel kwamen. Variërend van bijvoorbeeld  de omgevingsvisie tot North Sea Port District ontwikkelingen. De paper North Sea Port is toch opgepakt en gebruikt om de overige partners in de Z4 te informeren over deze ontwikkeling. Vanuit de position paper zijn vooral de onderdelen ‘mobiliteitshub’ en de ‘noord/zuid verbinding’ opgepakt. De oost/west verbinding krijgt de nodige aandacht in het Wind in de Zeilen pakket. De noord/zuid verbinding brachten we in bij discussies met de provincie en het Rijk over de toekomstige verbindingen in Zeeland en in het verlengde daarvan bepleiten we het ontwikkelen van mobiliteitshubs langs deze noord/zuid verbinding.

Regiovisie Zeeuws Vlaanderen
Op het gebied van de Strategische Regiovisie Zeeuws-Vlaanderen zetten we een aantal stappen in de (triple helix) samenwerking. Voor het zomerreces stelden de Zeeuws-Vlaamse gemeenteraden de Strategische Regiovisie vast. In het najaar werkten de gemeenten samen met Birch en de triple helix partners de dynamische werkagenda nader uit. Dat is niet het eind van dit proces, nu is het zaak om deze nieuwe manier van samenwerken verder vorm te geven en met verschillende acties gezamenlijk aan de speerpunten en opgaven te werken.

Onbegrensdzeeuwsvlaanderen
De samenwerking tussen de drie gemeenten, het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven en de instellingen geeft al twaalf jaar onder de noemen ‘Onbegrensdzeeuwsvlaanderen’ in Zeeuws-Vlaanderen vorm  aan de promotie van de regio voor wonen en werken. Er is gewerkt aan:

  • aanscherping van de doelgroepen van onbegrensdzeeuwsvlaanderen: internationale werknemers, jongvolwassenen en terugkeerders;
  • activiteiten in samenwerking met Rootzz gericht op promotie van de regio om te wonen en werken bij jongvolwassenen (o.a. Podcastserie Wonen);
  • regiopromotie voor doelgroepen rond wonen en werken via website, social media en offline activiteiten;
  • activiteiten rond ontwikkeling flexibel en ondernemend woonbeleid voor de regio (Werkgroep Wonen).

Expat Center Zeeland
Er is gewerkt aan:

  • het warm onthaal en welkom voor de internationale werknemers en werkgevers in samenwerking met het grensinformatiepunt;
  • aan het uitbreiden van het partnernetwerk van bedrijven, uitbreiding van de dienstverlening (op weg naar one stop shop procedure) en er vonden activiteiten voor de International Community plaats;
  • aan de uitrol van het Expat Center binnen Zeeland. Een eerste 0- meting internationale werknemers in Zeeland is uitgevoerd. Een inventarisatie bij de Zeeuwse gemeenten is opgehaald. Een businessplan voor de uitrol van het Center binnen Zeeland is ontwikkeld. De website is uitgebreid met informatie voor arbeidsmigranten uit de MOE-landen met informatie in het Pools en Roemeens. Onder de MOE-landen vallen Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Roemenië en Bulgarije.

Regio Deal
De Gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen, de Provincie Zeeland en het Rijk sloten op 10 juli 2020 de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen ‘Zeeuwen zelf aan zet’ af. Doel van de Regio Deal Zeeuws-Vlaanderen is dat inwoners en bedrijven betrokken zijn bij de duurzame (her)inrichting van de eigen omgeving. De Regio Deal versterkt de sociale structuur en cohesie van het gebied door inwoners, overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven zelf aan de slag te laten gaan. Het investeringsprogramma biedt hiervoor de mogelijkheid om cofinanciering voor (lokale) projecten aan te vragen. De Regio Deal loopt tot 31 december 2023. Voor het indienen van subsidieaanvragen waren twee tranches beschikbaar. De subsidieaanvraag voor de Lokale Deal Terneuzen maakt onderdeel uit van de tweede (en laatste) tranche. Besluitvorming over deze tweede tranche vond op 20 april plaats. De hierin opgenomen projecten kennen onderling een sterke samenhang. Vanuit het principe van cofinanciering, kozen wij bewust voor projecten die al op de planning stonden.
De totale bijdrage vanuit de Regio Deal is € 850.000. De eigen investering voor deze projecten, zoals opgenomen in de begroting bedraagt € 1,9 miljoen. Met de middelen van de lokale deal kunnen wij deze al voorziene projecten (waaronder enkele GIDS-projecten, de visie Binnenstad en Sasse Poort) een impuls geven en de uitvoering hiervan versterken. Over de inhoudelijke en financiële voortgang van de Lokale Deal Terneuzen leggen wij tussentijds twee keer per jaar verantwoording af aan de Economic Board Zeeland. De eerste rapportage vond in oktober plaats. Eindverantwoording van de subsidie vindt plaats via de jaarrekening 2023.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2022 12:19:43 met de export van 05/30/2022 11:57:36