Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Een klant-en oplossingsgerichte uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het realiseren van voorzieningen die voor alle inwoners toegankelijk zijn.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

We gaven verder uitvoering aan de inclusieagenda voor het VN-Verdrag Handicap. De planning voor het aanpassen van de gebouwen liep vertraging op door COVID-19. We verbeterden de fysieke toegankelijkheid van openbare, gemeentelijke gebouwen en pasten hiervoor een aantal gemeentelijke gebouwen aan op toegankelijkheid. In november stelden we de inclusieagenda 2022-2025 vast. Hierin stelden we nieuwe doelen ter bevordering van toegankelijkheid in onze gemeente.

Wat willen we bereiken?

Het verkrijgen van inzicht in de behoefte en capaciteit aan welzijnsvoorzieningen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het actualiseren van het Masterplan Voorzieningen en het "afwegingskader Welzijns- en sportvoorzieningen, onderdeel welzijnsvoorzieningen.

Wanneer gereed?

juli 2021

Status

Wat hebben we gedaan?

Met de actualisatie van ons beleid zetten wij in op het ontwikkelen van efficiënte welzijnsaccommodaties waarmee wij onze maatschappelijke doelen, gericht op het ‘voorveld’ van het sociaal domein, kunnen behalen. Met de beschikbare informatie uit eerder onderzoek, uitgezette enquetes en input van beheerders is ons het afgelopen jaar gebleken dat de wijze van het beheer en de programmering van het activiteitenaanbod extra aandacht behoeven. Met deze speerpunten van welzijnsaccommodatiebeleid willen we de gestelde maatschappelijke doelen te behalen. Aansluiting bij de specifieke behoefte van de verschillende wijken en kernen is daarbij essentieel.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inzichtelijk maken beschikbare capaciteit versus behoefte aan welzijnsvoorzieningen.

Wanneer gereed?

december 2021

Status

Wat hebben we gedaan?

Voor alle welzijnsaccommodaties inventariseerden we wat er aan soort en hoeveelheid van activiteiten is, welke aantallen bezoekers er zijn en om hoeveel klokuren bezetting het gaat. Capaciteit en behoefte zijn met deze input subjectieve begrippen gebleken die geen speerpunt of bepalend zijn in de actualisatie van ons welzijnsaccommodatiebeleid.

Wat gaan we daarvoor doen?

De kinderboerderij omvormen naar stadsboerderij

Wanneer gereed?

december 2021

Status

Wat hebben we gedaan?

Door de COVID-19 maakten we pas op de plaats bij dit project. We maken nog een afweging of we dit project al dan niet voortzetten.

Wat willen we bereiken?

Kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien en optimale ontwikkelkansen krijgen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het investeren in goede vrijetijdsvoorzieningen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Wij investeerden in goede vrijetijdsvoorzieningen waardoor spelen in de buitenruimte veilig plaatsvond. We zetten steeds meer in op voorzieningen met beweegmogelijkheden om kinderen en volwassenen te stimuleren meer te bewegen. Wij investeerden in nieuwe speeltoestellen en buiten fitness mogelijkheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Strongbox, een container met fitnessmogelijkheid in de buitenruimte, in Sas van Gent. We werkten mee aan een project voor het uitbreiden van de skatebaan in Biervliet. We gingen in op het verzoek van groep 7/8 van basisschool Laureyn om het spelen in Philippine leuker te maken, door een kabelbaan te plaatsen. De ouders en kinderen in de wijk Sint Albert in Sas van Gent vonden dat het spelen in hun wijk beter en uitdagender kon. Met de kinderen startten we een participatietraject om te inventariseren waar de behoefte ligt voor een nieuwe speeltuin.

Wat willen we bereiken?

Voldoende waarborg inzake sociale veiligheid binnen onze gemeente.

Wat gaan we daarvoor doen?

We bieden opvang en beschermd wonen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Voor de verdere decentralisatie van beschermd wonen maakten we met dertien Zeeuwse gemeenten nadere afspraken over de toegang tot beschermd wonen en de Intensieve Begeleiding Thuis (IBT). Daarnaast stelden we de Norm voor Opdrachtgeverschap voor Beschermd Wonen vast. Hiertoe zijn de afspraken uit de versnellingsagenda (vastgesteld in 2019) verder aangescherpt en vastgelegd in een nieuwe regiovisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang in Zeeland 2022-2025. Besluitvorming hierover vindt nog plaats. De financiële decentralisatie - van centrumgemeenten naar alle gemeenten - is landelijk uitgesteld naar 1 januari 2023.
Bij Maatschappelijke Opvang waren we gericht op de aanpak van dakloosheid voor het landelijke programma Iedereen onder een dak. We startte ook een verkenning naar Skaeve Huse in Terneuzen.

Wat willen we bereiken?

Wij willen dat zorgvoorzieningen, waaronder ziekenhuiszorg, behouden blijven voor Zeeuws Vlaanderen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Daar waar mogelijk faciliteren wij onze ketenpartners vanuit onze rollen en verantwoordelijkheden bij ontwikkelingen op het gebied van zorg.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

De samenwerking Toekomstige Zorg Zeeuws-Vlaanderen ging minder voortvarend van start dan verwacht. Voortgang zit er vooral op de programmalijn over wonen met zorg. In de eerste helft van het jaar kwam de inventarisatie gereed die de basis was voor een te ontwikkelen woonzorgvisie voor Terneuzen. In december is het eerste concept van de Woonzorgvisie Terneuzen opgeleverd. Naast de samenwerking op regionaal niveau vroeg de samenwerking op provinciaal niveau aandacht. De Zeeuwse Zorgcoalitie, bestaande uit onder meer Zeeuwse zorgaanbieders, zorgverzekeraar(s) en een vertegenwoordiging van Zeeuwse gemeenten, stelde een Zeeuwse samenwerkingsovereenkomst en een Zeeuws preventieplan voor. Besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2022 12:19:43 met de export van 05/30/2022 11:57:36