Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Voldoende waarborg inzake sociale veiligheid binnen onze gemeente.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inzetten op het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling met specifieke aandacht voor ouderen en kwetsbare volwassenen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Bewustwording, preventie en vroegsignalering van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is een doorlopend proces. We hebben specifiek aandacht voor groepen als ouderen en jongeren. We maakten, halverwege de beleidsperiode, een voortgangsrapportage voor de Regiovisie ‘Voor een toekomst zonder geweld Zeeland’(2019-2023). Met de resultaten tot half dit jaar en de speerpunten tot 2023. Samenwerking tussen justitiële partners, Veilig Thuis en de lokale teams werd verder ontwikkeld via project ‘Veiligheid Voorop’ en herijking van de Samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis en de lokale Teams. We startten een zelfscan: werken aan het kwaliteitskader veiligheid voor lokale teams. Tevens vond een evaluatie plaats van de Inspectie in ‘Het lokale Netwerk na Veilig Thuis’. De inspectie Toezicht Sociaal Domein is tevreden met de resultaten en werkwijze in Terneuzen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het inzetten op het terugdringen van overlastsituaties en een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

We volgden het uitvoeringsprogramma Buiten de lijnen. In de eerste helft van het jaar besloten we tot het instellen van een Maatwerkteam voor onze gemeente. We stelden maatwerk- en procesregisseurs aan die de taak hebben doorbraken te vinden in complexe multiprobleemsituaties van inwoners. Het Maatwerkteam signaleert daarnaast zaken waartegen hulpverleners en inwoners aanlopen en zet ze op de beleidsagenda. We ondertekenden begin van het jaar het convenant Weer Thuis Zeeuws-Vlaanderen. We werkten vanaf het tweede kwartaal volgens de met de zorginstellingen en woningcorporaties gemaakte afspraken in Team Thuis. We besloten in juni tot een haalbaarheidsonderzoek naar Skaeve Huse. Dit startte in oktober. We haalden op Zeeuws niveau de meeste kinderziektes uit de uitvoering van de Wet verplichte GGz. Bij het triage-overleg over situaties met verwarde personen werkten we nauw samen met het Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland / Zeeuws meldpunt voor mensen met verward gedrag. Tot slot droegen we bij aan de totstandkoming van de Levensloopfunctie binnen de Ketenveldnorm.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2022 12:19:43 met de export van 05/30/2022 11:57:36